Het is constant weer die balans opzoeken, waarbij er levensgebeurtenissen plaatsvinden of andere onverwachtse wendingen waardoor je even ‘wankel’ staat. Belangrijk is dan om even stil te staan en jezelf de vraag te stellen: “Wat heb ik nu nodig?”. En aangezien we allemaal mensen zijn die doorgaan in de waan van de dag helpt het als iemand je vraagt: “Hoe gaat het?” vanuit een oprechte interesse. En stel dat je een kort antwoord van iemand krijgt, probeer dan eens een vervolgvraag of een verdiepende vraag zoals: “Wat maakt dat je je prima voelt?” of “Hoe komt het dat je nu niet lekker in je vel zit?”.
Het stellen van vragen en vervolgvragen is belangrijk om elkaar scherp te houden. Scherp op hoe je aan het leven bent op dit moment. Om elkaar te steunen en te versterken. Om uit een overlevingsstand te komen, want vaak als het slechter met onszelf gaat dan zeggen we al snel dat het “prima” gaat. Terwijl je wellicht al lang overprikkeld bent met een hoge hartslag en ademhaling, en weer door gaat in een “vecht-of-vluchtreactie”. Dit kan uiteindelijk leiden naar angst, depressie of burn-out.
Stel dat je zelf in een overleef stand blijft hangen; zoek dan rustig weer je balans op:
- Herken de tekenen: Leer de fysieke en mentale symptomen van de overlevingsstand herkennen, zoals gespannen spieren, slecht slapen, een snelle ademhaling en angstige gedachten. Dit bewustzijn is de eerste stap naar verandering.
- Ademhalingsoefeningen: Diepe ademhalingstechnieken kunnen de stressreactie verminderen. Probeer regelmatig diep in te ademen en langzaam uit te ademen om te ontspannen. Je hebt verschillende technieken. Een techniek die ik zelf vaak toepas is de 1:2 methode die je zenuwstelsel in korte tijd kalmeert.
- Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de opgebouwde spanning in het lichaam te verminderen en endorfines vrij te geven die stress verminderen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken zijn er gedaan naar het effect van wandelen. Begin bijvoorbeeld met elke 30 minuten wandelen. Dat is een eerste stap naar een gezonde lichaamsbeweging.
- Gezonde levensstijl: Zorg voor een gebalanceerde voeding, voldoende slaap en weet wat je stimulerende middelen in je lichaam stopt; energiedrankje of die koffie is echt niet altijd nodig; verdiep jezelf in alternatieven zoals gemberthee of even touwtje springen. Stel dat je het moeilijk vindt om gezond te koken; kies dan voor een vers pakket of maaltijd pakket ipv fastfood. Geef jezelf die schop onder je kont en maak het gemakkelijk en leuk voor jezelf. Het effect is snel te zien in energie.
- Mentale gezondheid: Zoek professionele hulp als je merkt dat stress en angst je dagelijkse leven beïnvloeden. Het is vrij normaal om elkaar te helpen in het ombuigen van negatieve denkpatronen, zoek de juiste mensen op om dit mee te delen. Want…. Stel je voor dat je geen actie onderneemt, wat kan je voorspellen voor jezelf? Hoe lang hoe je het vol om niet goed te slapen of door te gaan in de overleefstand? Ik zie verschillende cliënten die te lang zijn doorgegaan, uiteindelijk zichzelf overwerkt hebben, uitgeput, relatieproblemen, kinderen overprikkeld, en dan? Hoe langer je roofbouw pleegt, hoe langer het duurt dat je hier weer uit komt. Dus schroom niet om contact met me op te nemen zodat je dit kan ombuigen.
- Ontspanningstechnieken: Meditatie, yoga en mindfulness kunnen helpen om stress te verminderen en de geest te kalmeren. Als yogabeoefenaar en docent zou ik zeggen: ervaar! En doe mee met een van de lessen die ik geef of heel gericht een één op één sessie waarin je specifiek aandacht en begeleiding krijgt. Als je eenmaal deze ervaring opdoet dan kan je dit terughalen en jezelf helen.
- Tijd voor jezelf: Neem regelmatig de tijd om te ontspannen en activiteiten te doen die je leuk vindt. Dit kan helpen om je uit de overlevingsstand te halen. Zoek die afleiding! Ontspanning kan je vinden in bijvoorbeeld sporten, een uitgebreid bad voor jezelf thuis maken, je tijdschrift pakken en deze lezen op een bankje in het bos, dansen op een festival, vrienden opzoeken waarmee je kan lachen. Weet je al van jezelf hoe jij kan ontspannen?
Neem deze tips mee; en begin bij het begin; het herkennen van jouw overlevingsstand en het effect op je lichaam en geest. Vanuit deze “bewust/onbekwaam” fase help ik verder. Een confronterende fase waarin je snel een negatief zelfbeeld hebt en jezelf de schuld geeft omdat je weet wat je wil, alleen dit nog niet zelfstandig lukt. Een fase waarin je schaamte kan hebben. Waarbij juist jezelf opstellen, kwetsbaarheid en acceptatie de stap is die je verder brengt. In ontspanning leren, en jezelf laten helpen, …. op deze manier ontstaat groei en groei je verder naar een staat van zijn waarin jij kan floreren.
Voel die vrijheid om dat te verkennen!

Ervaar de voordelen van lichaamsgerichte coaching
door meerdere sessies weer in verbinding
Trajecten met een mix van coaching (psyche) en lichaamswerk (fysiek) waardoor je weer in je kracht komt te staan vanuit ontspanning en durven te voelen.